I will survive

Just vintern är ju en årstid då många är trötta och orkeslösa, på grund av att det är så lite ljus, så tänkte därför ge lite tips på vad man kan göra för att man ska må lite bättre under vinterhalvåret. Men så klart är det tips som funkar när som helst :)

 

1. Utnyttja ljuset. 30 minuters dagsljus per dag räcker ofta för att hålla melatoninbalansen. Ta en promenad under lunchen eller ta på dig och ät lunch ute om vädret tillåter.

 

2. Sov mer. Inse att du behöver sova mer. Mörkret gör att vi behöver sova mer vintertid. Gå och lägg dig tidigt istället för att slötitta på teve.


 

3. Ät regelbundet. - så hålls sockernivån jämn. Du slipper onödiga blodsockerfall som gör att du stoppar bullar i munnen varje eftermiddag när det börjar tryta. Frukost, lunch och middag och ett par mellanmål är exemplariskt.

 

4. Är rätt. Ät regelbundet och hälsosamt, så orkar du hålla ångan uppe längre, både kortsiktigt och i förlängningen. Satsa på fisk , som lax och makrill gärna två, tre gånger per vecka. Välj långsamma kolhydrater som gör att du orkar längre. Kombinera med protein för bästa orken. Frukt, grönsaker, rotfrukter, grovt bröd, magert kött, fisk och rapsolja är bra val. Ett halvt kilo frukt och grönt är den rekommenderade dagliga dosen.



 

5. Få i dig järn – speciellt viktigt är det för oss tjejer. Undvik mycket kaffe som hämmar upptaget av järn. C-vitamin är bra för järnupptaget.

 

6. Åk på höstsemester. Har du semesterdagar kvar och har råd är det trevligt att åka på en veckas solsemester. Eller bara en långweekend om det inte finns tid. Det blir något positivt att se fram emot och vilan är värd väldigt mycket.



 

7. Motionera. Salsa, gym eller karate – hitta något du tycker är kul, så att det blir av. Många har allt eller inget-tänkande: ”Jag kommer aldrig iväg till gymmet, så jag struntar i att motionera.” Men självklart är det bättre med tio minuters promenad än inget alls.



 

8. Våga säga nej. Säg nej till att vara kassör i bostadsrättsföreningen, klassmamma och med i jobbets festkommitté. Fråga dig om du verkligen hinner, orkar och vill delta – eller om du bara tackar ja för att du blir smickrad av förfrågan. I början kan det kännas kul med mycket ansvar, men framåt mitten av terminen blir det ofta svårt att förstå hur man ska orka.



 

9. Fönster. Försök sitta vid ett fönster på jobbet för mer ljus.

 

10. Bra lampa. Införskaffa en lampa med bra belysning nä du sitter och läser/arbetar både hemma och på jobbet. Det är även bra om lampan är vänd uppåt så att ljuset reflekteras i taket.

 

11. Undvik kaffe och te, särskilt kvällstid.

 



12. Ta många mikropauser.
Det är inte bra att jobba hårt nonstop. Ingen har glädje av att du kör slut på dig själv. Lämna datorn eller de andra betungande arbetsuppgifterna, sträck på dig och andas djupt. Vid stillasittande jobb är det extra viktigt att resa sig för att gå en sväng – helst varje kvart.

 

13. Ta en powernap. Leta upp ett vilorum på jobbet (ett avlägset materialrum med soffa går också bra, huvudsaken är att det är ostört) och ta en tjugominuters tupplur varje dag. Det är en träningssak att lära sig slumra mitt i jobbstressen, men lyckas du är det oerhört välgörande.

 

14. Skratta. Se till att du har roligt på jobbet och hemma. Umgås med människor som får dig att slappna av och må bra. Skratta mycket, det är smärtstillande och framkallar må-bra-hormonet oxytocin.



 

15. Sätt upp mål och delmål. Det ska inte kännas som livet är ett enda stort ekorrhjul. Bryt ner arbetsbördorna i mindre enheter. Fira framgångar och belöna dig själv när du har betat av ett delmål.

 

16. Vila mellan storsatsningarna. Det är inte farligt att ha mycket att göra, men var medveten om att du tär på kroppens resurser när du stressar. Se till att ta det lugnare efter en hektisk period. Boka in egen tid i almanackan. Alla har vi behov av kravlös ensamhet.

 

17. Ha ”komma ikapp-dagar”. Ta dagar när du röjer, sorterar och kommer ikapp, så det inte ligger en massa surdegar och jäser överallt. Utrensningar ger energi. Du blir av med en massa bråte och slipper dåligt samvete.

 

18. Skippa pedanteriet. Allt i livet kan inte vara perfekt. Tillräckligt bra är bra nog. Att sänka ribban är ett sätt att vara snäll mot dig själv.

 

19. Omväxling förnöjer. Alla får en kick av att gå utanför sin egen trygghetszon.

Gör något nytt: Gå en kvällskurs i något roligt ämne som inte är jobbrelaterat. Cykla en ny väg till jobbet. Prova att luncha någon annanstans än på det vanliga haket. Det kan vara det lilla extra som gör att du väcker hjärnan.

 

20. Köp ljusterapilampa. Priset kan dock vara ganska högt, räkna med ett par tusen kronor.



 

21. Undvik för mycket starkt ljus sent på kvällen – det stoppar "sömnhormonet" och kan rubba sömnen.

 

22. Sök läkare. Om du inte kommer över besvären på egen hand – sök läkare! Du kan få en remiss till ljusterapi. Du kan även behöva antidepressiva mediciner.


Kommentarer
Postat av: Anonym

HejHej! Snygg blogg :P Vad ska du göra idag då??

2010-02-07 @ 13:18:12
URL: http://jossaahn.blogg.se/
Postat av: lukes

Anmäl dig till veckans blogg :) Som ni kanske vet så kan man anmäla sig flera gånger för jag slumpar ut 10 stycken som går vidare till final. Då har man ju större chans att bli en av de tio finalisterna. Lycka till :P

2010-02-07 @ 13:47:03
URL: http://nattstad.se/lukes
Postat av: Felicia&Emma§

Jaha okej, jag har några utav dom, hoppas inte jag har sett någon utav dom som går i kväll på tv:n då :P allt bra i dag ? =)

2010-02-07 @ 13:49:09
URL: http://fiem.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

* Jag följer gärna din blogg på Bloglovin', men bara om jag själv vill, så fråga inte är du snäll.

* Be mig inte gå in och titta i din blogg för det gör jag ändå, bara du lämnar en kommentar.

* Vet jag inte vem du är, så kommer jag inte rösta på dig i veckans blogg om du ber om det och det är den enda kommentar du lämnar.

* Jag kommer inte gå in och fråga något i din frågestund om du ber mig om det och jag inte vet vem du är.




Ditt namn:
Stammis?

E-postadress: (ser bara jag)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0